TECHNIKA - TECHNOLÓGIA

 

1. Aszinkron – szinkron technológia
2. Csendes – gazdaságos vonal
3. Egyedi technikai tartalmak
4. Áramfejlesztő kiválasztás
5. Áramfejlesztő rendszerek jelölése

Aszinkron - szinkron technológia

A generátorok a mechanikai energiát villamos energiává alakítják át.
A mágneses mező és vezető egymáshoz viszonyított mozgatásával érhetjük el, hogy feszültség indukálódjék.

GEKO Technika

Ha  vezetéket áthúzzuk egy mágneses téren akkor feszültség indukálódik.
Minél erősebb a mágneses tér annál nagyobb feszültség mérhető.
Mágneses erőtér időbeli megváltoztatása, villamos erőtér megjelenésével jár.
Az indukált feszültség ennek a villamos erőtérnek a vezeték végpontjai között mérhető feszültsége.

Váltakozó áramú szinkron gépek

Generátoros üzemben a forgó mágnes az állórész tekercselésében váltakozó feszültséget indukál. Egy fordulat alatt a váltakozó feszültség egy periódusa játszódik le.

A frekvencia (f) poluspárszám (p) és fordulatszám (n) között általános esetben az

GEKO Technológia összefüggés áll fenn

A fordulatszám és a nyert villamos áram frekvenciája közötti merev kapcsolat miatt beszélünk szinkrongépről. A szinkron generátoroknál a rotor a mágneses mező, a vezető pedig az állórész tekercse. A gerjesztő tekercs segítségével keletkező feszültség dióda hídon keresztül kerül egyenirányításra és a rotor mezőtekercsébe átvezetésre. Ezáltal nő a mágnesesség a rotorban. A mágnesesség ilyen növekedésének az a következménye, hogy a gerjesztett feszültség addig nő, míg az a szabályzón keresztül egy beállított értéket nem tart. A szinkron generátorok IP 23-as védettségűek.

Szinkron generátor terhelés hatására is megőrzi a feszültség állandóságát, stabilan tartja újabb fogyasztó belépése esetén is. Kikapcsolt fogyasztók estében sem emelkedik fel a feszültség, szintén állandó marad. A hirtelen terheléseket  jól elviseli.

Hátránya, hogy túlterhelhető pld: ha 1 ~ terhelünk folyamatosan csúcson akkor a többi fázis feszültsége nagyon magas lesz és megég a csatlakozó aljzat. A motor tekercseit termikus védelemmel látják el, hogy elkerüljék az állórész tekercseinek a megégését.

Teljesítmény kiszámítása:
Ohmikus fogyasztók esetén a névleges teljesítmény 90% -ban terhelhető
Induktív fogyasztó esetében 60%-ban terhelhetjük.

Aszinkron motorok ( Indukciós motorok )

Állórész –tekercselése megegyezik a háromfázisú szinkron generátoréval.
A forgórész rövidrezárt tekercselést tartalmaz. A forgás hatására az állórész tekercseiben feszültség indukálódik. Aszinkron építési mód szerint csúszógyűrű és kefe mentesek, a gerjesztés mint váltóáramú gerjesztés egy F szigetelési osztályba tartozó, IP 54-es feszültség biztos műanyag fóliás kondenzátorokból álló gerjesztő egységgel érjük el. A forgórész nem érheti el a mágneses mező fordulatszámát, hiszen szinkronforgás esetén megszűnne az indukáló folyamat (ezért nevezzük aszinkron gépeknek).

A fordulatszámnak a mágneses mező szinkronfordulatszámától való viszonylagos lemaradása a szlip. Névleges terhelés esetén 3-6% körüli érték. Terhelés növelésekor a fordulatszám csökken a forgatónyomaték nő, amikor eléri a felső határát az úgynevezett billenőnyomatékot ekkor megáll, legerjed.

GEKO csendes – gazdaságos választható többlet értékek

Fordulatszám szabályozott áramfejlesztők – a jövő technikája:

 1. a motor automatikus fordulatszám szabályozását szenzorokon keresztül vezéreljük;
 2. azonnali indítás megerősített teljesítmény leadás, nehezen induló fogyasztóknál is;
 3. csökkentett zajszint – üzemanyag megtakarítás – jelentősen kevesebb kipufogógáz;
 4. az aggregát élettartama növekszik;
 5. IP 54-es védettség;
GEKO csendes - gazdaságos

Az áramfejlesztők többnyire nem tartós terhelés alatt használatosak. A legfontosabb követelmény velük szemben, hogy szükség esetén azonnal tudjanak energiát szolgáltatni. Jó példa erre az elektromos szerszámokkal végzett munka az építkezéseken ill. javítás és egyéb szükséges munkák esetben.

A GEKO csendes-gazdaságos technológia nélkül az  áramfejlesztő állandóan magas fordulatszámmal, nagy üzemanyag felhasználással, magas kipufogógáz emisszióval, nagy hanggal és magas kopási értékekkel fut. A GEKO csendes- gazdaságos technológia révén csökken a motor fordulatszáma és igény esetén az elektromos energia növekszik. Így csökken az üzemanyag felhasználás, a kipufogógáz emisszió, a zaj és a kopás.

Egy speciális elektronikus processzor mérési rendszeren és szenzoron keresztül felismeri az összes aggregát üzemi állapotát, és vezérli a meghajtó motort. Így lehet a vezérlés már hideg indításnál is aktív, és nem igényel pótlólagos felhasználói beavatkozást.

A meghajtó motor fordulatszáma az utolsó elektromos leadott teljesítmény után röviddel kb. 25%-kal csökken, és az áramfejlesztő így üzemben marad. Csak szükséges elektromos leadott teljesítmény után fog a motor a vezérlésen keresztül villámgyorsan teljes teljesítményre felfutni, így nehezen felfutó fogyasztók is üzemeltethetők lesznek.

A GEKO csendes-gazdaságos technológia

 1. lehetővé teszi az áramfejlesztő zajmentes üzemét a zajérzékeny helyeken;
 2. csökken az üzemanyag felhasználás és a kipufogógáz mennyisége;
 3. jelentősen meghosszabbítja a meghajtó motor élettartamát;
 4. további innovatív részese lesz a környezet védelmének.

MOTOROK

Honda Motor:

GX változat új fejlesztésű motorok, alacsony motorkopás hosszú élettartam ( 2000 üzemóra ). Léghűtéses, 1-hengeres , négyütemű motor felülvezérelt két szeleppel (OHV). Az  oldalvezérelt motorokkal  szemben  50%-kal kevesebb olaj és 20%-kal kevesebb üzemanyag felhasználással. Olajfigyelő automatikával. Alacsony zajszint kedvező üzemanyag felhasználás mellett a szabályzásnak köszönhetően.

Briggs & Stratton Motor:

Léghűtéses 2 hengeres négyütemű motor nagy terhelésű generátorokon.
Felülvezérelt kislöketű V-motor. A kipufogószelep és a szelepülék hőálló cobalit rétegű, így ötször nagyobb élettartalmú , mint a normál kivitelben. Alacsony zajszint kedvező fogyasztás.

Hatz Motorok:

Diesel üzemű motorok, zajcsillapítottak alacsony fogyasztás, hosszú élettartam.
Nagy üzemidővel rendelkező területekre kimondottan javasolt. Diesel motorokra jellemző a nagy nyomaték, ezért motorindításoknál valamint hegesztéseknél előnyt jelent a választásuk.

Veszélyes testáramokkal szembeni védelem

Szériában "védőleválasztás potenciálkiegyenlítéssel" történik. A nulla vezetéket nem szabad földelni és nem szabad védővezetővel összekötni. A statikus feltöltődés ellen a házat földelni kell. Amennyiben  a generátor a fogyasztókhoz szükséges áramot nem képes előteremteni, vagy  > 1,5 Ohm össz vezeték-ellenállással találkozunk,  akkor egy kioldóáram és vezetékhossz függő védelem lép életbe.

Indítási áram megerősítés

Mivel az aszinkron generátorok állandó gerjesztéssel rendelkeznek a gerjesztő kondenzátorokon keresztül, a leadott feszültség növekvő terheléssel leesik. Ohmikus jellegű terhelés esetén (cos φ = 1) a feszültség a névleges terhelésig mozog (± 10%). Pl. egy elektromotor csatlakoztatásánál ugyanakkor az indítás idején rövid ideig nagyon nagy áramok keletkeznek – részben jelentős fázis eltolódással.

A GEKO aszinkron generátoroknál egy elektronikusan vezérelt indító áram megerősítés kerül alkalmazásra. Amennyiben egy bizonyos érték fölé nő a leadott áram, egy speciális kondenzátor védelmen keresztül egy vagy több plusz kondenzátor kerül bekapcsolásra az alap gerjesztéshez. Ezáltal a nagy terhelésen keresztül előhívott feszültség esés kompenzálódik, ami egy erősen növekvő generátor teljesítményt eredményez.

Hogy a generátort megvédjük a hő terheléstől, ez a plusz gerjesztés egy elektronikán keresztül kb. 8 másodperc múlva újra kikapcsol. Gyakorlati próbák tapasztalatai alapján ez az idő tökéletesen elegendő a csatlakoztatott elektromotor felfutásához, ahogy minden esetben a generátor felmelegedése is probléma mentes, mivel minden GEKO generátor F szigetelési osztályba sorolható. Az indítási áram megerősítést akkor nem alkalmazzuk, ha az áramfejlesztőről hegesztőgépet működtetünk. A nagy áramok hullámzó levétele hegesztéskor a védelmet állandóan és szabálytalanul bekapcsolná, ami a védelem károsodásához vezethetne tartósan. Azoknak a felhasználóknak, akik az áramfejlesztőt hegesztéshez alkalmaznák és egyidejűleg indítás megerősítést is használnának, javasoljuk a lekapcsolható indítási áram megerősítéssel felszerelt GEKO áramfejlesztőket. Itt egy kézi átkapcsolással „hegesztési üzemmódra” a plusz kondenzátorokat kikapcsoljuk.

Túlterhelés elleni védelem

Az összes benzines GEKO generátor, valamint a 9001-es dízel termikus védelemmel vannak felszerelve. Az egyfázisú tekercsek 2 termikus érzékelővel, a háromfázisú tekercsek 3 termikus érzékelővel vannak  felszerelve. Így minden esetben biztosítjuk a generátor tekercsek hő védelmét. Túl nagy hőmérséklet esetén ugyanúgy, mint a motor nem elegendő olaj ellátottsága esetén, az áramfejlesztő azonnal leáll. A lekapcsolás kb. 155°-nál következik be. Ezen keresztül a GEKO áramfejlesztők átfogó és optimális védelme és ezáltal a megbízhatóságuk maximálisan biztosított. Egy drága teljesítmény védelem kapcsoló használata a generátor túlterhelés elleni védelme érdekében már nem szükséges. A határ hőmérséklet túllépése esetén a hőérzékelő kapcsolata a benzin motoroknál rövidre zárja a gyújtó tekercs primer oldalát. Így a gyújtás megszakad, és a motor leáll.
A dízel motorok egy elektronikusan vezérelt mágnesszelep segítségével állnak le. A motor minden esetben csak akkor indul újra, ha a generátor tekercs addig lehűl, míg a hőérzékelő kapcsolata újra nyit.

Szigetelés vizsgáló és ellenőrző egység

A-izométer

Áramfejlesztők alap felépítése potenciálkiegyenlítéssel, további megerősítés szigetelés figyelő rendszerrel.  Ez a szigetelést figyelő rendszer a standard  védőszigeteléssel egy pót védelmet biztosít. Mivel az első testzárlat vagy szigetelési hiba nem rendelkezik káros hatásokkal, és ezért nem lehet észrevenni, a szigetelésfigyelő rendszer ezeket a hibákat felismeri és jelzőlámpával jelzi. A szigetelés ellenőrző rendszer működését az ellenőrző gombbal kell bevizsgálni. Ilyenkor az ellenőrző lámpa fel kell, hogy gyulladjon. A vörös ellenőrző lámpa kigyulladása a generátor hibáit ( ill. vezeték ) pedig leválasztással oldja meg.

GW 308 ( német rövidítés Gáz- és Vízműipari Szakkamara )

Szigetelés figyelő rendszere nem csak jelzi hanem le is kapcsolja  az áramfejlesztőt. Így a testzárlat vagy szigetelési hiba nem okozhat káros hatásokat. Rendelkezik tesztelő gombbal.

 1. nagyobb biztonság nedves körülmények között víz, gáz magas és mélyépítéseknél.
 2. Alap esetben 100 m vezeték 2,5 mm2  keresztmetszettel ( 50 m 1,5 mm2 ) ebben az esetben 250 m rákapcsolható

Védettség

Az elektromos gépek védettsége a DIN 40050 szerint kerül megállapításra. Ez azt mondja, hogy az elektromos gépek úgy kell, hogy kialakítsák, hogy azok a nedvesség és idegen testek ellen védettek legyenek. A védettség az IP betűkkel kerül megadásra, ezt követi két betű.

Első betű:

 1. Védettség 12 mm-nél nagyobb Ø-nél kisebb idegen testek ellen;
 2. Védettség 2,5 mm-nél nagyobb Ø-nél kisebb idegen testek ellen;
 3. Védettség 1 mm-nél nagyobb Ø-nél kisebb idegen testek ellen;
 4. Védettség káros káros por lerakódásoktól. A por behatolását nem lehet teljesen megakadályozni, de a por nem hatolhat be oly mértékben, hogy az a munkát befolyásolja.

Második betű:

 1. Víz, amely a függőlegeshez képest 60°-ig bármilyen szögben beesik, nincs káros hatása;
 2. Víz, amely minden irányból az üzemelt készülékre esik, nincs káros hatással.

Ezekből meg lehet állapítani, hogy a GEKO áramfejlesztők IP 54 védettséggel a legmagasabb biztonsági követelményeknek tesznek eleget.

Így találja meg az optimális GEKO áramfejlesztőjét

A gyors orientációhoz az összes, a katalógusban megtalálható áramfejlesztő típust piktogrammal láttuk el. Ezek első ránézésre mutatják, melyik aggregát milyen felhasználásra alkalmas. Ennek ellenére Önnek ellenőriznie kell, milyen nagy az összes fogyasztó teljesítmény igénye, amelyeket egyidejűleg üzemeltet. Csak ezután lehet biztonsággal elmondani, melyik GEKO áramfejlesztő rendszer alkalmas az Ön feladataihoz. Ehhez kívánunk néhány tanácsot biztosítani…

Kérjük, gondolja végig, hogy a legerősebb fogyasztójának a teljesítménye nem lesz azonos egy áramfejlesztő VA-ben mért leadott teljesítményével. Ez különböző műszaki paraméterekkel függ össze, melyek az összes áramfejlesztőnél hasonlóak. Hogy ebbe részletesen belemehessünk, sokáig tartana. Éppen ezért a következő aranyszabályt ajánljuk ahhoz, hogy tartós használatra a megfelelő leadott teljesítményt tudják számolni:

Ohmikus fogyasztók (pl. főzőlapok, fűtőtestek, égők)

Számolja ki az összes fogyasztó teljesítményét, melyeket egyidejűleg el akar látni árammal. Ohmikus fogyasztóknál a VA-t egyszerűen Wattra át lehet számolni. Ha 10%-ot rászámol, megkapja az áramfejlesztő szükséges teljesítményét.

Példa: a fogyasztók össz teljesítménye: 3500 W. Ehhez 3850 VA-es áramfejlesztőt kell kiválasztani.

Induktív fogyasztók nagy indítási árammal (pl. körfűrészek, szivattyúk, kompresszorok)

Ezek olyan készülékek, amelyek nagy indítási áramot igényelnek, mielőtt a normál teljesítményüket elérik. Számolja ki az össz teljesítményt, melyeket egyidejűleg el akar látni árammal. Most két lehetőség közül választhat (a 3002-es típustól kezdődően):

  1. Standard készülékek, indítási megerősítés nélkül

Ezek olyan áramfejlesztők, amelyek a típusjelben a ferde elválasztás előtt csak 1 db „A”-t hordoznak (pl. 3002 E-A/HHBA). Az áramfejlesztő leadott teljesítménye indítási áram megerősítés nélkül 3-3,5-szerese kell, hogy legyen a fogyasztók teljesítményének (kivételes esetekben akár 4,5-szerese) .

Példa: az összes fogyasztó teljesítmény 1500 VA. Az ehhez szükséges áramfejlesztő teljesítmény 5250 VA.

  2. Készülékek indítási áram megerősítéssel

Ezek olyan áramfejlesztők, amelyek a típusjelükben a ferde elválasztás előtt 2 db „A” betűt hordoznak (pl. 3002 E-A/HHBA). Az áramfejlesztő leadott teljesítménye az indítási áram megerősítés segítségével csak 1,75-szöröse a fogyasztó teljesítményének (kivételes esetekben 2,3-szorosa).

Példa: egy 1500 VA-es össz fogyasztó teljesítmény igényelt áramfejlesztő teljesítménye 2625 VA.

A példák világosan mutatják, hogy ugyanolyan fogyasztó teljesítmény mellett lényeges kisebb, könnyebb és olcsóbb, de indítási áram megerősítéssel szerelt áramfejlesztőt használhatunk. A standard változat csak akkor ajánlható, ha kizárólag ohmikus fogyasztók kis teljesítményű induktív fogyasztók  kerülnek felhasználásra. Induktív fogyasztók üzemeltetésekor az indítási áram megerősítéssel szerelt áramfejlesztők ideálisak.

Alapvetően határesetben az eggyel nagyobb áramfejlesztőt érdemes alkalmazni. Ön ekkor lehet biztos a dolgában,  nem lesznek megállásai, és rugalmas lehet, ha valamiért egy nagyobb fogyasztót kell használnia. A nagy GEKO paletta biztonsággal optimális rendszert kínál Önnek. Ha kérdései vannak, forduljon a GEKO képviselethez!

GEKO áramfejlesztő rendszerek

A GEKO áramfejlesztők típusjelzésében gazdag műszaki információk találhatók. Hogy teljes áttekintése legyen, felvázoljuk a betűk és számok magyarázatát:

GEKO Technológia és technika